donderdag 19 mei 2016

Inkt?!


Hé hallo!

Zoveel soorten zwarte inkt als er op de markt zijn!
Ook bij "Bij Oma Dee" zijn verschillende soorten te koop. Ik wil proberen in dit blogbericht het een en ander uit te leggen en met elkaar te vergelijken. En hopelijk op die manier duidelijk maken wat de verschillen zijn en waarvoor je de inkt kan gebruiken.

Wat voor iedere inkt geldt is je afdruk een paar seconden vast te houden, zodat de inkt goed in je papier kan trekken, en rustig aandrukken. Dan krijg je een mooie afdruk.

Ik heb 4 verschillende inkt soorten vergeleken.

Als eerste Hero Hues Dye Ink;
Hero arts is een sneldrogende inkt en geschikt voor Watercoloring, sentiments, oftewel teksten stempelen, en geeft een mooie zwarte afdruk. Deze inkt is niet aan te raden om met alcohol markers te gebruiken, en reukloze terpentine, dan loopt de inkt uit, of gaat het gekleurde 'bloeden'. Potloden alleen uiteraard wel.

Als tweede de Ranger Archival Ink
Archival ink is een inkt die ook geschikt is voor Watercoloring. Ook heel geschikt om te stempelen op de alcohol inkt van Ranger. Deze inkt droogt niet snel op gladde ondergronden, en kan je prima voor sentiments gebruiken. Voor Copics (alcohol markers) en terpentine weer niet geschikt.
Deze is sneldrogend en zeer geschikt voor het gebruik met alcohol markers. Ook prima te gebruiken om te doezelen, oftewel, met het gebruik van terpentine.
Verder vind ik deze voor sentiments niet duidelijk genoeg. Kan natuurlijk wel, dat is ook een beetje persoonlijk. Watercoloring lukt niet, want dan loopt de inkt uit.


Als laatste, Versafine Pigment Ink

Deze inkt is perfect voor gedetailleerde stempels, en sentiments. Mooi zwart, maar droogt iets minder snel. Daardoor weer prima te gebruiken met embossingpoeder. Ook Watercoloring lukt prima. Copics loopt uiteindelijk, na meerdere kleuren over elkaar te kleuren, toch uit. Maar even snel een klein plaatje van een kleurtje voorzien, lukt dan weer wel. Ook terpentine lukt goed. Voor veel doeleinden geschikt dus!

Archival Ink en Hero Arts moeten beide worden schoongemaakt met een speciale cleaner en Memento en Versafine kunnen met een babydoekje zonder alcohol verwijderd worden.

Hieronder heb ik alles nog eens op een rij staan in een schema.


Daarnaast is het ook afhankelijk welk papier je gebruikt, maar dit hangt ook weer samen met welke kleurtechniek je aan de gang gaat.
Voor Copic's (alcohol markers) gebruik je speciaal papier om bloeden te voorkomen, en een mooi glad oppervlak voor een mooi resultaat. DCP papier is prima te gebruiken.

Watercoloring vind ik zelf het prettigste werken met het Water Color paper van Tim Holz. Deze heeft een ruwe en een gladde kant. Met meerdere lagen over elkaar blijft het papier netjes.

CardShoppe is prima voor kleuren met potloden en terpentine. Ook stempelen met kleur gaat goed op dit Cardstock.

Tot slot heb ik dan eindelijk een fijne witte inkt gevonden die een mooie witte afdruk geeft.


Dit is de Unicorn pigment ink van Hero Arts. Deze moet wel even drogen.


Al met al een heel verhaal met veel informatie. Ik hoop dat alles duidelijk is en dat het het maken van een keuze misschien makkelijker maakt!

Als laatste nog even gezellig een kaartje ;-) Met de vorige release van Lawn Fawn, de nieuwe komt er vandaag aan, dus hou de website in de gaten!!Bedankt voor het langskomen!

Groetjes Cornelie

10 opmerkingen:

 1. Wat een duidelijke uitleg, superfijn! En tot slot nog een tractatie...dit heerlijke kaartje! Oei...nieuwe release...gevaarlijk en leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goede blogpost! Heel duidelijk en een mooi schema, top!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tips over de inkten. Bedankt voor deze post! En weer een superleuk kaartje erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel voor deze duidelijke uitleg van de verschillende inkten. En op het eind een fleurig kaartje.

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat duidelijk en overzichtelijk! Heel erg bedankt dat je de inkten op een rijtje hebt gezet, want eerlijk gezegd zie je anders door de bomen het bos niet meer... En je kaart is leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Thks voor de goede uitleg....is duidelijk!
  Kaartje is top...erg leuk gedaan.
  Liefs Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel voor de duidleijke uitleg; heb het gepind; kan ik altijd even terugkijken :) De kaart is prach-tig! Ik ben bij de nieuwe release van Lawn Fawn al voor de bijl gegaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor de uitleg :-) dit wist ik echt niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weeral wat bijgeleerd. Ik pinde het ook!

  BeantwoordenVerwijderen